piątek, 17 marca 2017

Pizza na szybko + przepis na sos do pizzy

Gdy znudzi nam się pizza zamawiana przez telefon a nie chcę nam się robić jej od podstaw samemu. 
To przychodzę do Was  z propozycją przyrządzenia szybkiej pizzy w domu. 

Cały sekret jej szybkości polega na tym, że nie musimy czekać aż ciasto nam urośnie. 
Wystarczy tylko w sklepie spożywczym zakupić spody do pizzy (w większości sklepów są one dostępne). Kiedy z głowy mamy już podkład czas zająć się dodatkami i tutaj w zależności od predyspozycji i zawartości lodówki dodajecie  wybrane składniki do waszej pizzy. 
My tutaj z Kotkiem podzieliliśmy się na dwa obozy. 
Kotek do swojej wersji dodał : dużo cebuli dużo papryczek jalapeno (biedny tak się zgrzał podczas jedzenia :)), salami, dużo pieczarek i ser . Moja Pizza nieco się różniła bo w niej można było znaleźć: z trzy obrączki cebuli, dużo ogórków a'la sałatka szwedzka, pieczarki i ser.
Oczywiście zanim położymy składniki na spodzie trzeba przygotować sos. 

Sos, który robię od zawsze możemy zrobić na dwa sposoby : 
Na szybko, tutaj będziemy potrzebować :
* 400 g puszkę pomidorów 
* czosnek (ilość zależy od predyspozycji, u nas były to dwa ząbki czosnku) 
*szczypta cukru
* szczypta soli szczypta pieprzu
*przyprawa zioła włoskie lub suszony majeranek i suszona bazylia (przyprawy sypiemy na oko)
Wszystkie nasze składniki wrzucamy do miseczki i blendujemy na gładką masę. Jeśli chcemy sos zrobić na szybko  to w tym momencie już możemy go nakładać na spód. Trzeba zaznaczyć, że przez nadmiar wody w pomidorach pizza jest mokrzejsza.  Osobiście tą wersję używam gdy sama wyrabiam ciasto,
   
W wolnej wersji składniki są te same, również wszystko trzeba zblendować. Nasza dodatkowa praca zaczyna się po wymieszaniu składników. Całość przenosimy do garnka i gotujemy do momentu aż wyparuje nam woda a sos zrobi się gęsty (na zdjęciu wyżej jest prawie idealnie odparowany sos, niestety nachodziła nas taka wielka ochot na nią, że nie było co czekać). Czas jest zależny od zawartości wody w pomidorach. Sos podczas gotowania otula naszą kuchnię fantastycznym zapachem ziół i czosnku. 

Gdy złożymy naszą pizze wkładamy ją do piekarnika na 180 stopni (ponieważ nasz piekarnik działa jak chcę i grzeje jak chce nie potrafię Wam określić ile czasu pizza powinna w nim siedzieć, my to już po węchu poznajemy kiedy jest gotowa :))       
Kto z Was lubi robić pizze w domu ?
Macie jakieś swoje sprawdzone przepisy na sos do pizzy ?

19 komentarzy:

  1. Sos do pizzy robię z przecieranych pomidorów, niestety teraz piekarnik nie działa mi tak jak chcę więc póki co delektuje się w pizzerii :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ahhh te piekarniki ☺ Albo je ciężko wyczuć albo nie działają tak jak powinny.

      Usuń
    2. No mój masakra ustawiam na 50 a jedzie jak 180 a czasami nawet się nie włącza :P

      Usuń
  2. Uwielbiam pizze. Dzięki za przepis! :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma za co, polecam się na przyszłość 😊

      Usuń
  3. Uwielbiam robić pizze, cała zabawa w w tworzeniu, nakładaniu składników, obserwowania w piekarniku ;D
    Znam nawet kilka miejsc w Azji, gdzie w restauracjach przyrządza się pizzę samemu ;D To dopiero frajda ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakie są Twoje ulubione składniki w pizzy ? Takie restauracje to bardzo fajny pomysł 😊

      Usuń
  4. Nie ma lepszej niż domowej:)

    xxBasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W 100% zgadzam się z Tobą Basiu 😊

      Usuń
  5. Pizza kocham <3

    https://fasionsstyle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności, moja ulubiona jest z brokułami i kurczakiem, brzmi może niezbyt dobrze, ale zdecydowanie najlepsza ze wszystkich, jakie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z brokułami nigdy nie jadłam ale pewnego razu zamówiliśmy pizze gdzie była sałata, kukurydza i coś tam jeszcze i ta pizza była dobra😊

      Usuń

Dzięki waszym uwagom, ocenom, oraz podpowiedziom będę wiedziała jak rozwijać bloga. Więc komentujcie.