Składniki do placków bananowych

Odkryto, że DNA banana pokrywa się w 50% z DNA człowieka.

Fakt ten mocno mnie zaszokował, tak naprawdę nigdy nie myślałam, że z tym pysznym owocem możemy mieć tyle wspólnego. Jak już się domyślacie głównym bohaterem dzisiejszego posta będzie żółciutki banan.  W sumie banan z drobną obstawą w postaci jogurtu, jajka i kilku innych. Z całej tej brygady powstaną placki bananowe, które szybko się przyrządza.

Przepis na placuszki bananowe Gotowe placki bananowe podane na talerzu z dżemem.

Potrzebne będą :

[] Dwa banany
[] Jajko
[] Mały jogurt naturalny (150g)
[] Mąka (prawie cała szklanka)
[] Dżem (opcjonalnie)
[] Miska
[] Blender
[] Masło do pieczenia (opcjonalnie)
[] Patelnia

Wykonanie:

Banany obierz ze skórki i wrzuć do naczynia. Następnie wbij jajko i dodaj jogurt. Weź blender do ręki i zmiksuj to co masz w miseczce. Gdy wszystkie składniki się połączą, powoli zacznij dodawać mąkę (Pamiętaj, że mąka ma nam masę zagęścić. Może zdarzyć się tak, że będziesz potrzebowała mniej mąki niż jest w przepisie). Jak już masa będzie miała odpowiednio gęstą konsystencję, to możemy się brać za pieczenie. Patelnie stawiamy na płomieniu i dodajemy odrobinę masła. Następnie wlewamy ciasto i smażymy, dopóki strony się nie zarumienią.Placki bananowe na patelniGotowe placuszki możemy zjeść same lub też z dodatkami, u mnie dodatkiem był dżem brzoskwiniowy. Samo przygotowanie ciasta na placki zajmuje kilka minut, najwięcej czasu spędzimy przy patelni. Takie danie można zjeść na śniadanie 🙂

Kochani mam nadzieję, że przepis na placuszki się Wam spodobał i chcecie więcej przepisów w moim wykonaniu. Powiem Wam, że już dawno nie eksperymentowałam w kuchni i przyrządzenie tych placuszków sprawiło mi wielka przyjemność. Pomimo tego, że kilka sztuk ciutek przypaliłam 😀Gotowe placki bananowe podane na talerzu z dżemem.